Μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
- 350 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλας
- 2 ολόκληρα γαρύφαλλα
- φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 350 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανιστό
- 500 γρ. νιφάδες βρώμης
- 50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού, από 2-3 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1/3 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 100 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια, ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το στικ κανέλας , τα γαρίφαλα και τις φλούδες πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τον λιναρόσπορο και λίγη από τη βρόμη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη βρόμη σε δόσεις στον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να γίνει αλεύρι.
- Ρίχνουμε το αλεύρι βρόμης στο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι ολικής και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το ελαιόλαδο, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
- Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το μείγμα με τα στερεά υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πλάθουμε περίπου 30 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα -περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα- και τα περνάμε από μια κουτάλα αράχνη (τρυπητή κουτάλα) για να τους δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα. (Αν δεν έχουμε αράχνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι.)
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στα ταψιά (περίπου 15 σε κάθε ταψί), μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.)
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο, ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
- Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.
Χωρίς Γλουτένη