Γεμιστό κοτόπουλο
ΥΛΙΚΑ
- 2 κοτόπουλα, 1,5 κιλό το καθένα
Για τη γέμιση
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κάστανα, βρασμένα
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
- 400 γρ. ρύζι καρολίνα, βρασμένο
- 50 γρ. σταφίδες, ψιλές, μαύρες
- 50 γρ. cranberries, αποξηραμένα
- 250 γρ. νερό
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. ζωμός κότας
- πιπέρι
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ψιλές ροδέλες
Για το αρωματικό βούτυρο
- 2 κ.σ. ζωμό κότας
- 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- φέτες πορτοκάλι
- θυμάρι, φρέσκο
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Περιμένουμε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι για 5-8 λεπτά.
- Κόβουμε τα κάστανα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι και το κουκουνάρι.
- Τέλος, κόβουμε τα συκωτάκια σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν ωραίο χρώμα για 4-5 λεπτά.
- Ρίχνουμε μέσα το ρύζι, τις σταφίδες, τα κράμπερις και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε το νερό, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τον κύβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις πάρει βράση σβήνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και αφήνουμε στην άκρη.
Για το αρωματικό βούτυρο
- Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κύβους κότας σπάζοντάς τους με τα χέρια.
- Βάζουμε λίγο από το βούτυρό μας και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να πάνε παντού τα μυρωδικά μας.
Για τα κοτόπουλα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
- Ξεκολλάμε το δέρμα από το στήθος του κάθε κοτόπουλου, χωρίς να το σκίζουμε. Με τη βοήθεια του χεριού μας δημιουργούμε μία μεγάλη “θήκη” ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα.
- Βάζουμε το αρωματικό βούτυρο στις θήκες που δημιουργήσαμε και το απλώνουμε κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ σε κάθε κοτόπουλο. Ότι περισσέψει μπορούμε να το απλώσουμε πάνω από το δέρμα.
- Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στα κοτόπουλα τη γέμιση.
- Δένουμε με ένα σπάγκο τα μπούτια ώστε να κρατήσουμε μέσα τη γέμιση.
- Τοποθετούμε τα κοτόπουλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα καλύπτουμε με λαδόκολλά και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά για να ξεροψηθούν.
- Για να σερβίρουμε τοποθετούμε τα κοτόπουλα σε μία μεγάλη πιατέλα, και κόβουμε τον σπάγκο από τα μπούτια.
- Γαρνίρουμε με φέτες πορτοκαλιού, πασπαλίζουμε με λίγο θυμαράκι και αν έχει μείνει λίγο ζουμάκι μέσα στο πυρίμαχο σκεύος περιχύνουμε από πάνω τα κοτόπουλα.
Χωρίς Γλουτένη