Συνταγές

Μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

Για τα μελομακάρονα

Για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι 

  1. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το στικ κανέλας , τα γαρίφαλα και τις φλούδες πορτοκαλιού.
  2. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  3. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για τα μελομακάρονα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  2. Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τον λιναρόσπορο και λίγη από τη βρόμη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ρίχνουμε την υπόλοιπη βρόμη σε δόσεις στον πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να γίνει αλεύρι.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι βρόμης στο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι ολικής και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  7. Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το ελαιόλαδο, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. 
  8. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  9. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι. 
  10. Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το μείγμα με τα στερεά υλικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 
  11. Πλάθουμε περίπου 30 μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα -περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα- και τα περνάμε από μια κουτάλα αράχνη (τρυπητή κουτάλα) για να τους δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα. (Αν δεν έχουμε αράχνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι.)
  12. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα στα ταψιά (περίπου 15 σε κάθε ταψί), μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.)
  13. Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο, ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα.
  14. Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
  15. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.